Talven pimeys tuo kaamosväsymyksen

Oletko itse huomannut, että aamuista on tullut ”pidempiä”, ja on entistä vaikeampi nousta sängystä virkeänä? Olet saattanut miettiä, mistä se johtuu, oletko kenties syönyt raskaammin tai nähnyt raskaampia unia. Syy siihen voi olla yksinkertaisesti kesään verrattuna vähentynyt valon määrä aamuisin. On tutkittua, että syksyn tullessa ja siirtyessämme talveen, aamulla vähentyneen valon määrä tekee meille jo fysiologisestikin vaikeampaa nousta ylös sängystä.

Tästä kaikesta puhutaan nimikkeellä kaamosväsymys, ja se kestää käytännössä koko talven, sillä vasta keväällä alkaa aurinko taas paistaa aikaisemmin. Me emme voi maapallon liikkeille mitään, mutta voimme kyllä sille, mitä valoa meillä on kotona.

Valoa ja tunnelmaa

Louis Poulsen on tanskalainen valaisintehdas, jonka uniikit valaisimet luovat tunnelmaan tilaan kuin tilaan. Poulsenin valikoimista löytyy paljon vaihtoehtoja erilaisiin sisustustilanteisiin ja kun tietää suunnittelijoiden pohjan valon muokkaamisessa ja ilmapiirin luomisessa, voit olla varma, että löydät varmasti mielenkiintoisia vaihtoehtoja omaan kotisi.

Entä sitten suomalaiset Secto -valaisimet, jotka löydät esimerkiksi https://www.valaisinmestari.fi/secto-design/? Ne valmistetaan Suomessa, ja ne ovat PEFC-sertifioituja, valmistettu kotimaisesti korkealaatuisesta koivuvanerista. Secto -valaisimet tuntuvat yksinkertaisilta, aivan kuten Poulsenin tanskalainen design, mutta ovat varmasti Keski-Suomesta tulevia. Valaistus on vähitellen opittu huomioimaan suomalaisten kotien sisustuksessa entistä enemmän, eikä enää tyydytä vain tylsiin kattovalaisimiin vaan valoa osataan arvosta jo monella tavalla.

Kirkasvalo

Kirkasvalo on tutkitusti sellaista valoa, mitä me kaipaamme pimeänä ajanjaksoja, ja tätä varten on olemassa aivan omat kirkasvalolamppunsa. Ne eivät ole varsinaisesti mitään sisustuselementtejä, mutta niillä voidaan taklata se mahdollinen kaamosväsymys, joka saattaa vaania aina aamuisin. Se, että osa meistä kokee pimentyneet aamut pahemmin kuin toiset ei ole mitenkään erikoista, me koemme kaikki asiat aina eri lailla ja siksi me myös harrastamme ja teemme paljon omia asioitamme, myös sisustuksellisesti.

Miksi kirkasvalolamppu toimii joillekin? Kirkasvalolampun valo kertoo käpyrauhaselle, että on aamupäivä ja aika heräillä. Ilman lisävaloa, ulkona oleva pimeys kertoo vain meille, että on yö ja pitäisi nukkua, aivan kuten olemme tehneet kymmeniä tuhansia vuosia. Useimpiin kirkasvaloratkaisuihin liitetään myös ajastin, jolla valo ajastetaan juuri sopivaan aikaan valaisevaksi. Mikäli kuitenkin sinulla on esimerkiksi taipumus migreeniin, kannattaa jutella ensin lääkärin kanssa. Muutenkin migreenistä kärsivien on parempi miettiä kotiinsa epäsuoria valonlähteitä.

Epäsuora valo

Epäsuora valo tarkoittaa käytännössä valaisinta, jota et näe itse. Valaistus voidaan toteuttaa esimerkiksi valonauhalla tai valoilla, jotka kohdistetaan seiniin, kattoihin ja lattiaan, jolloin valo saadaan jakautumaan haluttuun tilaan tasaisemmin, eikä valo osu suoraan katsojan silmään.

Epäsuoran valaistuksen hyödyiksi voidaan ensisijaisesti ajatella sen häikäisemättömyys ja pehmeys, jolloin se luo valaisemaansa tilaan miellyttävän ja tunnelmallisen yleisvalaistuksen. Olet varmaan silloin tällöin erehtynyt katsomaan suoraan valoon ja tiedät, että suora valo ei ole hyväksi silmille. Pehmeän valonjakonsa ansiosta esimerkiksi tietokoneen, tabletin ja television näytöiltä mahdollisesti heijastuvaa häikäisevää valopistettä ei niin helposti synny ja katselukokemus on tätä kautta miellyttävämpi. Oletko esimerkiksi miettinyt, millainen valaistus sinulla on tällä hetkellä, ja oletko kokeillut jo olemassa olevien valaisimiesi asettamista eri paikoille?

Suomalainen koti

Vielä muutama vuosi sitten monet suomalaiset kodit olivat kohtuullisen pimeitä. Meillä on vuosikymmenten ajan suosittu puuta sisustuselementtinä sen luonnollisessa värissä ja vasta viime aikoina on alettu maalata puupintoja valoisimmilla väreillä kuten valkoisella ja sen eri sävyillä. Jos olet joskus asunut tai käynyt talossa, jossa on käytetty paljon puunväriä, tiedät, että talo on nykymittapuun mukaisesti hieman ”tunkkaisen” ja pimeän oloinen. Nämä talot ovat nopeasti saatavissa 2020-luvulle maalaamalla pinnat vaaleiksi ja lisäämällä huoneisiin valaistusta. Valaistusta saa lisätä jo liikaakin, jolloin tilassa voi olla erilaisia valaistusvaihtoehtoja riippuen tilan sen hetkisestä käytöstä. Tietenkin voi aina tehdä tietokone- tai etäohjatun valojärjestelmän eri värisinä ja lämpöisinä valaistusvaihtoehtoineen.

Ole rohkea, kokeile. Älä jää pimeyteen talvellakaan.

Comments |0|

Category: Design | Strategia